Aviatorul – Evgheni Vodolazkin

Prima întâlnire pe care am avut-o cu Evgheni Vodolazkin m-a uimit. Am rămas plăcut impresionat și m-am gândit că totuși a apărut cineva care să ducă mai departe ideea conform căreia cei din U.R.S.S. scriu bine. Noua sa carte, a treia tradusă în limba română, Aviatorul, nu a făcut decât să consolideze ceea ce credeam despre el. Cineva spunea la un moment că dacă vrei să fii un autor bun nu ai nevoie doar de o poveste, de o idee bună, ci trebuie să ai un mod frumos de a o expune. Mai toți scriu despre crime, iubiri, răzbunări, deci va câștiga cel care va ști să expună totul într-o formă atractivă. Mie, cartea oferită în această lună de libris.ro, mi-a atins inima atât cu ideea cât și cu modul de a o expune.

Personajul principal Innokenti Platonov se trezește în mod surprinzător în anul 1999 după ce a petrecut câteva zeci de ani înghețat în azot lichid, ca parte a unui experiment efectuat în lagărul în care era închis. Este interesant că nu i se oferă un răspuns la întrebările vitale: cine sunt? ce caut aici? Este lăsat să descopere totul singur și o va face cu timpul, descoperind în fiecare zi anumite imagini scrise în mintea sa, imagini care vor crea în final un puzzle diferit pentru fiecare cititor în parte. Ies la iveală, pe rând, Revoluția din 1917, prima iubire, Anastastia, și, în cele din urmă, lagărul în care a fost închis. Desigur, mulți dintre noi am auzit povești de iubire, realități din epoca de tiranie, realități care ne lasă fără cuvinte, după cum spunea și Evgheni: “toate aceste acte de tiranie arată cât de ușor se poate transforma omul într-un animal”, dar aici toate sunt expuse într-un mod diferit.

Spuneam la început că chiar dacă avem aceleași povești e nevoie ca cineva să le expună într-un mod diferit. Poate că ne-am obișnuit cu ele și avem nevoie de alte probleme care de fapt nu există pentru că de fapt ne dorim doar să ne simțim iubiți și importanți, că avem un sens pentru cineva. Dar fiecare are povestea lui.

 

Cartea poate fi comandată de pe librărie online.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *