Accidental – Ali Smith

Prima carte pe care am citit-o de Ali Smith a fost Era să fiu eu. Mi-a plăcut mult. Și deoarece doream să mă asigur că modul ei de a scrie, de a transpune evenimentele printr-un mod ludic după mine, nu se regăsește doar într-o singură carte, Libris.ro mi-a oferit încă una: Accidental. Am început să o citesc și am rămas la fel de impresionat. Așa cum am spus și în articolul precedent. Mie mi se pare că Ali Smith poate face literatură din orice. Totul pare o joacă de copil în care pentru moment tinzi să crezi în anumite imagini pe care dacă cineva ți le-ar spune în particular nu le-ai crede vreodată.

Personajul principal al romanului Accidental este Amber. Concepută, după cum ne-o prezintă și Ali Smith la începutul cărții, într-o sală de cinema, Amber este o creatură uimitoare. Când ea își va face apariția într-o dimineață, în viața unei familii în vacanță în Norfolk, mulți vor avea impresia că este un înger. Pînă atunci, Ali Smith ni-i descrie pe cei doi copii Astrid (12 ani) și Magnus (17 ani) care-și duc liniștiți viața, pentru ca apoi,  apariția ei să semene perturbarea în familia lui Michael, un profesor de engleză. Specific autoarei, Amber rămâne un personaj de la care aflăm puține gânduri, cei care ne ajută să ne formăm o părere despre ea fiind cei care au o viață alături de ea, fiecare membru expunând cele mai importante evenimente la care au luat parte: devine prietena lui Astrid, îl seduce pe băiatul ce mai mare salvându-l de la sinucidere, îl cucerește pe Michael și lămurește și motivele pentru care Eva, soția lui Michael, se înstrăinase de membrii familiei sale.

Pe scurt:

Mi-a plăcut mult. E Ali Smith. Și nu e despre ideea în sine ci despre modul în care e scrisă. Povești știm cu toții și putem să fabricăm dacă nu, dar totul ține de modul în care le spunem.

Toți de la masa asta sunt sfărâmați în bucăți care nu se potrivesc, bucăți care nu au nicio legătură unele cu altele, de parcă provin din jocuri de îmbinare diferite, toate puse la grămadă în aceeași cutie de către vreun vânzător nepăsător, dintr-un magazin second hand sau din vreun alt loc în care jocurile bătrâne se duc să moară. Doar că jocurile nu mor.

Cartea poate fi comandată de pe librarie online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *